28/11/2013 Nous models de negoci al web i comerç electrònic

En un context marcat pel món digital i el comerç electrònic, les empreses s’han de replantejar contínuament el seu model de negoci al web. Les prioritats dels clients canvien i sovint hem d’innovar amb models que aportin més valor. Però, quins han estat els models de comerç electrònic que han funcionat amb èxit aquest any?

.

Model de 2 costats:

Existeixen parells de públics que, tot i que són molt diferents entre si, tenen una relació d’interdependència: es necessiten i beneficien mútuament. L’objectiu d’aquest tipus de negoci és facilitar la interacció entre les dos parts, és a dir, fer d’intermediari. La característica principal és que normalment hi ha un costat que pot accedir al servei  gratuïtament i un altre que ha de pagar, del qual traiem el benefici. Però compte, perquè si no tenim clients en un costat, no en tindrem en l’altre. Exemples d’aquest comerç electrònic són les consoles de videojocs (es desenvolupadors de videojocs i el gran públic) o els cercadors d’Internet (pàgines web i el gran públic).

Google Log

Model Long Tail:

El model de negoci Long Tail (cua llarga) deixa de banda el tradicional mercat de masses, on es buscava vendre moltes unitats d’un mateix producte amb èxit (o bestseller); i es centra en el mercat de nínxols, venent menys unitats però d’una oferta més variada de productes. Això resulta molt més rentable, ja que no es necessita una gran demanda i el cost d’emmagatzematge i distribució disminueixen, especialment en l’entorn digital. Exemple d’aquest model de negoci són Amazon i Ebay.

amazon

.

Model Bait & hook:

En basa en la venta d’un producte a baix preu o regalat però que la seva utilització necessiti d’altres productes o serveis addicionals. D’aquesta manera el consumidor queda subjecte a la compra repetida d’aquest segon producte complementari. Exemples d'aquest model són les màquines Gilette i les fulles d’afaitar, les impressores i els cartutxos de tinta o les cafeteres i les càpsules de cafè.

capsulas-de-cafe-nespresso

Model Núvol i Saas (software as a service):

Aquest model de negoci s’aplica a les companyies que han canviat el seu producte de software per vendre serveis a través de servidors d’Internet. Enlloc de vendre un producte que s’ha d’instal•lar i disposar d’emmagatzematge, venen serveis de pagament per consum. Entre altres avantatges, els clients passen de costos fixos a variables, estalvien espai físic i tenen sempre les últimes actualitzacions. Un bon exemple d'aquest comerç electrònic són els serveis de CRM com Billage o Salesforce.

salesforce

Model Freemium:

És un tipus de model a 2 bandes on, per un costat s’ofereix un producte o servei bàsic gratuït i per l’altra, un de més complet i de pagament (premium). D’aquesta manera una part subvenciona i sustenta a l’altra, però per a que el negoci funcioni, la proposta de valor ha de ser de qualitat, ja que sinó, els usuaris no es passaran al costat premium. Un exemple molt clar d’aquest comerç electrònic és Spotify.

Spotify

Model Co-creation i crowdsourcing:

Consisteix en involucrar una gran multitud (de professionals o no) en la resolució d’un problema per obtenir solucions més ràpides i de qualitat a canvi d’una recompensa. Així minimitzem els costos, tenim un feddback intern permanent i una gran quantitat d’idees innvocadores. Exemples d'aquest model de negoci són els concursos, Vikipèdia o iStockphoto.

vikipedia

.