20/02/2014 Posicionament web: Resultats orgànics o pagats?
Un dels factors que condicionen l'èxit de qualsevol negoci online és el fet de ser visible i que els usuaris us trobin. Per aconseguir-ho, cal dur a terme diverses tècniques de màrqueting digital, com l'activitat als Social Media i la creació de continguts, amb publicitat online, e-mail màrqueting... Avui però, ens centrarem en el trànsit a partir dels motors de cerca, com Google, mitjançant tècniques de posicionament web, el qual podem dividir en resultats orgànics (SEO) i en resultats pagats (SEM).
Resultat orgànic
El resultat orgànic o SEO (Search Engine Optimization) és el posicionament natural del web a la llista o rànking de resultats de qualsevol cercador. És a dir, aquells resultats que el cercador ha considerat rellevant per a unes determinades paraules clau de la nostra cerca, indexant el resultat de forma natural. Els resultats orgànics són preferits per un 70% d'usuaris (generen més confiança que els pagats), especialment entre els 10 primers resultats. És per això que estar entre les primeres posicions es converteix en un factor prioritari. Però us podeu imaginar que aconseguir-ho no és gens fàcil i es necessita molta paciència. Llavors, quins són els aspectes que determinen la rellevància d'un web? Generalment els cercadors es basen en tres aspectes fonamentals:
- El contingut de la pàgina: el contingut ha de ser original i de qualitat, així com estar ben estructurat. També influeix l'aparença de la pàgina, l'accessibilitat i navegabilitat. Si us interessa l'optimització dels vostres continguts, us seran de gran ajuda les 10 regles per a una bona redacció web.
- El trànsit que aconsegueixi el web: Si el web aconsegueix una bona quantitat de visites, els cercadors el consideraran important i li donaran preferència a l'hora d'indexar-lo als seus resultats. Per aconseguir trànsit al web, és imprescindible la creació de continguts de qualitat així com l'activitat a les xarxes socials.
- Les referències provinents d'altres llocs web: els enllaços cap al nostre web són un altre factor que ajuda molt al SEO. El Link Building és l'estratègia encarregada d'aconseguir aquestes referències.
Davant de la gran diversitat de continguts a la xarxa, és necessari fer una tria molt acurada de les paraules clau amb les que ens volem identificar i evitar les paraules genèriques, ja que haurem de "competir" amb moltes més webs que si triem frases més específiques. Finalment, cal dir que no tot és vàlid al SEO. Google penalitza segons quins comportaments, com la compra o l'intercanvi de links, un nombre excessiu de paraules clau repetides, si teniu contingut duplicat, etc. De manera que el cercador podria enviar-vos al final de la llista de resultats.
Resultat pagat
El resultat pagat, també anomenat anuncis patrocinats o SEM (Search Engine Marketing) és allò què aconseguim a través dels anuncis per paraules, és a dir, quan el web paga per aparèixer a unes paraules clau determinades. Aquests resultats apareixen com anuncis a les primeres posicions dels resultats orgànics en un fons de color o bé a la dreta de la cerca.
A partir dels resultats pagats, un web es pot assegurar una bona posició per a unes paraules clau determinades, ja que es competeix amb moltes menys webs. Tot i així, també trobem desavantatges: La gran majoria dels usuaris prefereixen els resultats orgànics i els beneficis del SEM són a curt termini (només mentre es segueixi pagant la campanya). El sistema més utilitzat de fer SEM és a partir de Google Adwords, però també s'anomena SEM als anuncis que apareixen a la part dreta de Facebook, així com els anuncis d'altres xarxes socials. El sistema de pagament és el CPC (cost per clic), el qual el web ha de pagar cada cop que un usuari faci clic a l'enllaç. La quantitat pagada dependrà de la paraula clau, segons si està molt demandada, o no. Per això, igual que al SEO, també hem de definir molt bé les paraules clau amb les quals ens volem identificar.
Conclusió
Els usuaris prefereixen els resultats orgànics, però resulta més difícil de posicionar i es necessita temps i paciència. Per una altra bada, els resultats pagats asseguren la vostra visibilitat, però no són tan efectius com els orgànics i l'efecte és a curt termini. Llavors, amb quin ens quedem, SEO o SEM? En realitat les estratègies SEO ja no són una opció, sinó que s'han tornat imprescindibles. A més, tot està lligat: cada cop que el nostre contingut és compartit a les xarxes socials, cada like, cada retweet i cada +1 estarà donant punts al SEO; cada cop que optimitzem el nostre web, amb l'arquitectura de la informació o la navegabilitat, estarem millorant el SEO... El SEM, d'altra bada, serveix de suport al SEO i és molt útil per campanyes estacionals. Segons un estudi de Google al 2011, els resultats pagats fan incrementar en un 50% els clics dels resultats orgànics i incrementa un 89% el total de visites a la pàgina. Per tant, tot i que sempre depèn del model de negoci (perquè no els podem considerar tots iguals), allò ideal és fer un mix de SEO i SEM (que tampoc es necessita un gran pressupost) i veure els resultats. Així podreu esbrinar quina és la millor combinació per al vostre negoci.